OCT
OCT (Optik Koherens Tomografi)
OCT, düşük enerjili lazer ışınları kullanılarak gözün retina tabakasının ve görme sinirinin kesit kesit yüksek çözünürlükte taranmasıdır.
Retina, Maküla (Sarı nokta) ve glokom hastalıklarının tanı ve tedavi değerlendirilmesi yüksek teknoloji gerektirmektedir.
OCT’nin Avantajları Nedir ?
- OCT tamamen zararsız bir tanı yöntemidir. Radyasyon yaymaz.
- Hastanın gözüne dokunulmadan 2-3 dakika içerisinde kolayca uygulanabilmektedir.
- Göz Anjiosundaki gibi damardan herhangi bir ilaç uygulamasına gerek yoktur.
- OCT ile retina kalınlık ölçümleri yapılabilmekte, özellikle diyabette ve ameliyat sonrası oluşabilecek maküla ödemi değerlendirilmektedir.
- Retina hastalıkları dışında görme siniri liflerinin kalınlık ölçümleri yapılarak glokom tanı ve izleminde göz hekimine yardımcı olur.
Glokomda (Göz Tansiyonu) OCT’nin Yeri Nedir ?
Oct de görme sinir liflerinde incelmenin görülmesi glokomun ilerlediğini bize düşündürmektedir.
Glokom takibinde standart olarak kullanılan görme alanı testlerinde sinir liflerinin %40 ı hasar gördükten sonra tanı konabilir. OCT ile çok erken dönemde glokom tanısı konup tedavi planlanarak görme siniri hasarı önlenebilir.
Diyabet ve Sarı Nokta Hastalığında OCT’nin Faydaları Nedir?
OCT ile retina ve sarı nokta hastalığının tanı ve izleminde tedavi protokollerinin düzenlenmesine olanak tanır. Diyabet ve retina damar tıkanıklıklarındaki maküla ödemi, kalınlık haritaları çıkartılarak mikron düzeyinde OCT ile ölçülebilmektedir.
OCT retinanın kanamaları yeni damar oluşumlarında, retina içi sıvı birikimlerinde kistoid maküler ödemde, maküla deliklerinde , epiretinal membranlarda ve retina katmanlarında incelmeye yol açan retinitis pigmentosa (tavuk karası) hastalığında önemi büyüktür. Ayrıca oct nin özel bilgisayar programı sayesinde MS (Multıple Skleroz) ve Alzheimer hastalığının tedavisinin düzenlenmesinde önemli bilgiler vermektedir.
Muayenehanemde kendi sınıfında en yüksek teknolojiyi kullanan ZEİS SPECTRAL OCT’nin birçok üstün özellikleri vardır.Arka kutup analiz programıyla maküla gangliyon hücre kalınlığını ölçerek erken dönemde glokom tanısı konulabilmektedir.Günümüz göz kliniklerinde retina ve glokom hastalıklarının erken tanısında OCT artık vazgeçilmez bir teknoloji olmuştur.